Welkom
Ik ben blij dat je hier bent. Dit onderwerp is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Graag neem ik je mee in mijn verhaal.
Op 6-jarige leeftijd heb ik mijn vader zien sterven. Zomaar, ineens. In het bijzijn van zijn vier kinderen viel hij neer op het moment dat we zouden gaan eten. De manier waarop hier (niet) mee is omgegaan heeft een grote impact gehad op de rest van mijn leven. Door keuzes van volwassenen ben ik bijvoorbeeld niet naar de begrafenis geweest, heb nooit een rouwkaart gezien en er is nooit meer over zijn dood gesproken.
Na het overlijden van mijn vader ontwikkelde ik in de loop der jaren zowel lichamelijk als mentaal veel problemen. Hoofdpijn, buikpijn, ontstekingen, eczeem, maar ook hyperventilatie, angstaanvallen, straatvrees en depressies.
Het zal je niet verbazen dat ik als kind en tiener panisch was voor de dood. De angst om zelf dood te gaan, de angst dat mijn moeder dood zou gaan. Wie zorgt er dan voor mij?
Na een aantal grote verliezen door de dood voelde ik steeds meer dat ik “iets” met mijn levenservaring wilde doen. Ik werkte toen al 20 jaar op kantoor. Na enig wikken en wegen ben ik in 2015 begonnen met de opleiding Uitvaartbegeleiding. Ik had nog geen idee of ik überhaupt een baan zou vinden in de uitvaartbranche. En zou ik er van kunnen rondkomen? Ik moest natuurlijk wel realistisch blijven. Toch heb ik mijn gevoel en droom gevolgd en sinds 6 jaar werk ik met veel liefde en passie fulltime als uitvaartbegeleidster.
Naast mijn prachtige vak heb ik een grote persoonlijke missie; ik wil in dit leven zoveel mogelijk volwassenen leren hoe zij kinderen kunnen helpen wanneer ze met een verlies worden geconfronteerd. Om samen te voorkomen dat kinderen opgroeien in eenzaamheid en met onbegrip.
We kunnen kinderen niet behoeden voor verlies. Dat hoeft ook niet. Zo is het leven nu eenmaal. Maar we kunnen ze wel helpen om het lijden draaglijk te maken.
Liefs Agnes
Veelgestelde vragen
Voor wie is deze cursus geschikt?
Deze cursus is geschikt voor ouders, opvoeders, ooms en tantes, opa’s en oma’s, begeleiders, vrienden, kortom; voor iedereen die met kinderen te maken heeft.
Wat leer ik zoal tijdens deze cursus?
Je leert onder andere:
- Wat kunnen kinderen begrijpen over dood?
- Hoe je kinderen kunt voorbereiden op verlies.
- Hoe je een kind verteld over dood.
- Wat je wel en juist ook niet zegt?
- Hoe kinderen rouwen.
- Hoe je rouwende kinderen kunt steunen.
Na deze cursus beschik jij over een heel fijne basis hoe je kinderen kunt helpen bij verlies.
Hoe zijn de lessen opgebouwd?
De lessen bestaan uit tekst, video’s en audiobestanden.
Hoe lang duurt een les?
Gemiddeld duurt een les 20-30 minuten. Het belangrijkste is dat jij je eigen temp volgt.
Kan ik de lessen achter elkaar afronden?
Ja, je krijgt meteen toegang tot alle lessen. Indien je niet in een acute situatie verkeerd is het raadzaam om bij les 1 te beginnen en de lessen in een rustig tempo te volgen.
Waarom kies ik voor de cursus van Agnes?
Als ervaringsdeskundige jong-ouderverlies en uitvaartbegeleider beschikt Agnes over veel kennis. Ze begrijpt jou als volwassene, maar weet ook als geen ander hoe belangrijk het is om open en eerlijk naar kinderen te zijn. Tijdens de maandelijkse Q&A beantwoord ze vragen en deelt ze ervaringen uit de praktijk.
Hoe krijg ik toegang tot de cursus?
Na je aanmelding en betaling (€ 127,- incl. BTW) ontvang je je inloggegevens en kun je aan de slag.
Wat heb ik verder nodig om de cursus te volgen?
Naast een laptop/pc is het aan te raden om een mooi notitieblok te gebruiken zodat je de opdrachten en je aantekeningen bij elkaar kunt bewaren.
Heb je een andere vraag?
Wanneer je vragen hebt of vastloopt klik dan op onderstaande knop om contact met mij op te nemen.
Ik help je graag.
Warme groet,
Agnes